Inloggen

Verschillende generaties op de werkvloer

Als werkgever is het van belang om inzicht te hebben in de behoeften van werknemers op gebied van werk en arbeidsvoorwaarden. Deze behoeften verschillen per generatie. Op dit moment zijn er vijf generaties actief op de arbeidsmarkt: 

 

  • Babyboomers: 1940-1955

Deze generatie hecht waarde aan zekerheid: een vast contract en inkomenszekerheid. Een ‘baan voor het leven’ is voor deze generatie heel normaal; het zijn loyale en betrokken werknemers. Een groot deel van deze generatie is inmiddels met pensioen, maar een aantal begeven zich nog op de arbeidsmarkt.  

 

  • Generatie X: 1955-1970 

Deze generatie hecht waarde aan verbinding, ontwikkeling, zelfontplooiing en individualisme. Ze zijn bescheiden maar weten van aanpakken.  

 

  • Pragmatische Generatie: 1970-1985 

Deze generatie hecht waarde aan levensgeluk en zelfontplooiing. Ze pakken kansen aan waardoor ze zichzelf kunnen ontwikkelen en werken graag samen met anderen. Een goede werk-privé balans staat hoog in het vaandel. 

 

  • Generatie Y: 1985-2000  

Deze generatie hecht waarde aan zelfstandigheid en flexibel werken. Ze willen werken in een omgeving waar ze zich kunnen ontwikkelen en echt iets kunnen bijdragen. Ze willen gehoord worden, inspraak hebben en zijn prestatiegericht.  

 

  • Generatie Z: vanaf 2000 

Deze generatie hecht waarde aan ontwikkeling en flexibiliteit. Ze zijn gericht op hun omgeving en vinden het belangrijk dat ze een maatschappelijke bijdrage kunnen leveren. Ze zijn gewend snel te schakelen en hebben dynamiek en autonomie nodig in hun werk. 

 

Wanneer je als werkgever in weet te spelen op de diverse behoeften, kun je werknemers uit verschillende generaties boeien en binden aan je organisatie.  

Echter, ieder persoon is anders en dat is ook hierbij het geval. Het belangrijkste blijft natuurlijk dat je in gesprek blijft met je medewerkers. 

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent